Prva dva tekmovalna dneva izjemna za Slovenijo!

Evropsko prvenstvo 2016 se je na tekmovalnem polju v Tacnu, za Slovenijo začelo izjemno. Prvi dan so v disciplinah sprint ter dvobojevanje tekmovale ekipe U19, U23 in veterani, naslednji dan so jim sledili še člani.

DSC_0651
Prvi tekmovalni dan:

Potem, ko je izredno mlada straška posadka na dopoldanski tekmi v sprintu v kategoriji do 19. leta osvojila šesto mesto, so straški veslači iz Rafting kluba Gimpex Straža, v kategoriji do 23. leta dosegli izjemno dvojno zmago in se okronali z naslovom evropskih prvakov ter podprvakov! Izjemen slovenski uspeh so dopolnili še veterani, ki so prav tako osvojili zlato medaljo in s tem prav tako naslov evropskih prvakov v sprintu! Veteransko ekipo sestavljajo raftarji Rafting kluba Bobri, ki so se po 17 letih zaradi prvenstva v domovini ponovno usedli v raft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

V popoldanskih urah je sledilo tekmovanje v dvobojevanju, kjer so si slovenske ekipe priborile nosilne vloge, ki so določene na podlagi rezultatov sprinta. Mlada ekipa U19 in drugi čoln U23 so žal izpadli v predtekmovanju. Prvi čoln kategorije U23 v postavi Jan Petkovič, Jan Avsenik, Denis Dragovič in Miha Mazovec, pa je prikazal izjemne vožnje in se ponovno zasluženo zavihteli na sam vrh. Fantje so si tako zgolj v enem dnevu dvakrat priveslali laskavi naslov evropskih prvakov! Veterani so v finalu klonili proti močni ekipi Češke in tako osvojili odlično drugo mesto ter naslov evropskih podprvakov!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
BORUT RETELJ, trener ekip U19 in U23:

“Današnji dan se je začel sanjsko. Dvojna zmaga U23 v sprintu, še posebej me je presenetila druga ekipa, ki je bila na treningih kar nekoliko nesigurna. V dvobojevanju pa je prvi čoln U23 osvojil praktično naslov svetovnih prvakov, pokazali so kdo je gospodar te proge in ponovno suvereno zmagali. Ekipa U19 se je hrabro borila, startali so zelo dobro vendar jim manjka še nekaj treningov, zavesljajev, vratic… Prepričan sem, da bodo tudi oni kmalu v evropskem in svetovnem vrhu.”

Drugi tekmovalni dan:

Po sanjskem prvem dnevu so na vrsto prišli še člani, prav tako v disciplinah sprint in dvobojevanje. V članski ekipi Slovenia 1, ki jo sestavljajo Marko Mihelič, Peter Vugrinec, Jan Petkovič in Jan Avsenik, so v sprintu osvojili zlato odličje. Naslov evropskih prvakov so na uradnih tekmovanjih osvojili prvič v zgodovini Rafting kluba Gimpex Straža! Veselje je bilo nepopisno. Za 35 stotink so ugnali drugi čoln Velike Britanije in tretje uvrščeno Rusijo 1 za sekundo in 65 stotink. Drugi slovenski čoln, ki ga zastopajo člani Rafting kluba Vidre je osvojil 13. mesto, za zmagovalnim čolnom je zaostal dobrih 8 sekund.
Na brzicah reke Save v Tacnu, pa so se popoldne raftarji pomerili še v disciplini dvobojevanje. Ekipa Slovenia 1 je morala v četrtfinalu priznati premoč Češki ekipi in je na koncu osvojila 5. mesto. Pri moških je v finalu zmagala Velika Britanija 1, srebro so osvojili Rusi, bronasto medaljo pa Čehi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osvojili ste prvi naslov evropskih prvakov v članski kategoriji na uradnih tekmovanjih. Kakšni so občutki?

JAN PETKOVIČ:

“Vrhunski. Zlata medalja v članski kategoriji je prišla v klub po dolgem času.”

DSC_0720
JAN AVSENIK:

“Občutki po sprintu so super. Progo v Tacnu smo odpeljali že neštetokrat, tako da smo vedeli kaj pričakovati. Odpeljali smo tisto linijo, katero smo se dogovoril in to nas je pripeljalo do prvega mesta.”

DSC_0716

PETER VUGRINEC:

“Občutki so dobri, po dolgem času nam je uspela ena zelo dobra vožnja v sprintu, ki nam je prinesla tudi zlato medaljo. Bili smo ena izmed prvih ekip na startu, kar nekaj časa smo mogli čakati do zadnje ekipe, da smo videli, če bo naša vožnja zadostovala za zlato medaljo.”

MARKO MIHELIČ:

“Sprint nam je zelo dobro uspel, linijo smo odpeljali tako kot smo se dogovorili. To je bil v bistvu najboljši sprint v zgodovini kluba, še nikoli ga nismo tako dobro odveslali, tako da smo zelo veseli, da nam je uspela taka vožnja ter, da smo osvojili naslov evropskih prvakov.”

BORUT RETELJ, trener:

“Ja, super. Mislim, da smo se že naposlušali drugih himen, čas je bil, da tudi na domačih tleh v članski kategoriji slišimo našo himno.”

Kako ste doživljali tekmo v sprintu?

BORUT RETELJ, trener:

“Bilo je zelo infarktno, tako živčen kot sem bil sedaj ne vem, če sem že bil kdaj v življenju. Sekunde so tekle zelo počasi, vse ekipe, ki so prihajale proti cilju smo spremljali čas na semafor in ko se je pri zadnji ekipi Rusije pokazala številka1.22 sem skočil v zrak in veselje je bilo nepopisno.”

DSC_0310

Kako komentirate tekmo dvobojevanja?

BORUT RETELJ, trener:

“Dvobojevanje je disciplina kjer se lahko zgodijo tudi napake. Startali smo dobro, vendar smo naredili eno manjšo napako, ampak jutri je nov dan in novih 300 točk. Še vedno sledimo temu, da se bomo poskušali uvrstiti čim višje v skupni razvrstitvi.”

JAN PETKOVIČ:

“Ni se nam izteklo tako kot smo si zamislili. Pričakovali smo višjo uvrstitev vendar nimamo kaj, tako je v športu, včasih se tudi ponesreči in to je treba sprejeti.”

PETER VUGRINEC:

“Vidi se, da je prvih 8 ekip vrhunsko pripravljenih. S Čehi smo prišli v kontakt, bili smo malenkost spredaj, potem se je poznalo, da so močnejši in izkušenejši v dvobojih. Prvi Čeh v čolnu je skočil povsem naprej, da je bil pred našim čolnom in potem so uspeli zveslati pred nas. Pozna se naša neizkušenost v takih močnih dvobojih.”

DSC_0718

MARKO MIHELIČ: 

“Dvobojevanje je velikokrat loterija. Start je bil zelo izenačen, Čehi so bili nekoliko pred nami in potem nismo več uspeli priti pred njih. Dobro so odpeljali tudi v nadaljevanju proge, pozna se, da imajo veliko izkušenj tudi iz Tacna, ko so vozili še v kajaku in kanuju, tako da tudi kasneje nismo imeli možnosti za prehitevanje.”

Kakšna so vaša pričakovanja pred jutrišnjo tekmo v slalomu?

BORUT RETELJ, trener:

“Želim si, da odpeljemo slalom s čim manj napakami in brez dotikov.”

JAN PETKOVIČ:

“Naše discipline šele prihajajo. V slalomu smo zelo dobri, kar smo pokazali na zadnjih evropskih pokalih. V spustu ravno tako pričakujemo dobre rezultate, progo poznamo najbolje od vseh ekip, poleg tega smo pa vrhunsko vzdržljivostno pripravljeni.”

PETER VUGRINEC:

“Upam, da nam uspe dobra vožnja, da bomo vsa vrata odpeljali z dobrim časom. Mislim, da so glavni konkurenti Češke in Ruske ekipe, z ostalimi mislim, da ne bi smeli imeti problemov, seveda v primeru naše dobre vožnje.”

MARKO MIHELIČ: 

“Smo zelo zadovoljni z izkupičkom današnjega dne, razdeljenih je bilo samo 300 točk, tako da je 700 točk še v igri. Največ pričakujemo od slaloma in spusta”

DSC_0717

Danes nas v Tacnu čaka tekmovanje v slalomu za vse kategorije. Tekmovanje za začne ob 11:00

You may also like...

1 Response

  1. KarolAhuiaOv says:

    I see your page needs some fresh & unique articles.
    Writing manually is time consuming, there is
    tool for this task. Just search in gogle for – nhuums tips

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *