BORUT RETELJ – Trenerjev blog

DSC_0310

Ob vseh izjemnih uspehih slovenskih raftarjev, smo nekoliko zapostavili glavnega krivca za vse te uspehe naših fantov oziroma tistih, ki Slovenijo zastopajo iz Rafting kluba Gimpex Straža. Trener Borut Retelj vsak dan napiše kratek blog, kjer opiše svoj vidik, razmišljanje in doživljanje tekem na Evropskem prvenstvu 2016. Bloge objavljamo po kronološkem zaporedju od najstarejšega do najnovešjega. Prijetno branje.

ZDAJ GRE PA ZARES, ponedeljek 16. 5, 2016

Dan pred pomembno tekmo se vedno vprašam ali smo naredili dovolj. Oktobra smo pričeli s tekaškimi treningi in treningi moči v fitnesu potem smo se preselili v dvorano, kjer so tekmovalci izvajali krožni trening (v šali sem jim dejal, da je to »mala šola mučenja«). Pozimi sicer nismo veliko tekli na smučeh smo pa imeli priprave na Pokljuki, kjer smo v 3 dneh naredili od 60 (najmlajši) pa do 100 tekaških km.

V marcu, ko so posijali prvi toplejši sončni žarki, smo pričeli veslati. Sledila je že prva tekma Eurocupa v Tacnu. Čeprav so člani zmagali pa se je pojavljalo še veliko napak. Takoj smo jih pričeli odpravljati, kar se je poznalo že na tekmi na Korani, kjer je članska ekipa tudi zmagala. Pravi test ekipe pa je bil na Eurocupu v Wildalpnu. Nastopili smo s člansko ekipo in ekipo U19. Člani so pa slabšem štartu v šprintu in dvobojevanju pokazali pravo moč v slalomu in še posebej v spustu, kjer je naša ekipa deklasirala celotno konkurenco. V skupnem seštevku so prepričljivo zmagali. Na vseh tekmah smo se lahko primerjali z ekipo Dajak iz Banja Luke. Tako imamo dobro primerjavo kako smo pripravljeni. Ekipa U19 pa je pokazala, da je naredila zelo velik napredek.

Težko je napovedovati kako bo na domačem Evropskem prvenstvu. Vsekakor pa se bomo morali zelo potruditi za vsak uspeh. Nismo več le presenečenje ampak prava raftarska velesila. Evropski prvaki v U23 in evropski podprvaki pri članih iz leta 2015 katere vsi opazujejo in spremljajo vsak njihov korak. Uspehi, ki nam jih zavida tudi konkurenca.

Ključno pomoč pri mojem delu prispeva veslaški trener Aljaž Kulovec, ki že nekaj let s svojimi izkušnjami uči tehniko najmlajše raftarje. Članom pa pomaga, da so še boljši kot so.

Vrhunec sezone je tu in prepričan sem, da smo naredili vse prav in dovolj veliko kot že nekaj let zapored. Še nekaj navijaškega adrenalina in to bi moralo zadostovati za zaključno ”fešto” v Straži v soboto. Skupni seštevek medalj od leta 2010 ko sem prišel kot trener je 32. Tekmovalci in trenerji smo prepričani, da bo ta seštevek po EP v Straži še večji.

SANJSKI ZAČETEK, torek 17. 5. 2016

Naredili smo vse pravilno in dovolj trenirali – rezultati so tu. Zjutraj sem bil zelo živčen, kot pred vsakim prvenstvom. Prva je štartala ekipa U19.

Z nekaj manjšimi napakami so v šprintu osvojili 6. mesto. Sledil je štart ekip U23. Vse ekipe so delale napake in posledično tudi časi niso bili nič posebnega. Sledile so še zadnje tri ekipe. Prva je šla na pot naša druga U23 ekipa, ki ni bila ravno prepričljiva na treningih. Ko so odpeljali svojo najboljšo vožnjo so prevzeli vodstvo. Za njimi so zaostali še Avstrijci in le še zadnja ekipa je čakala na štart. Naša prva U23 ekipa pa je pokazala pravo simfonijo na vodi in za kar 6 sekund prevzela vodstvo in zmagala.

V dvobojevanju je ekipa U19 po dobrem štartu naredila napako in izgubila dvoboj. Druga ekipa U23 je štartala malo slabše in tudi na progi ni izkoristila napak Avstrijcev. Prva ekipa U23 v postavi Jan Petković, Jan Avsenik, Miha Mazovec in Denis Dragovič pa je najprej izločila močne Turke, v polfinalu so premagali Ruse, ki so štartali prehitro. V finalu pa so premagali še Srbe, ki so pripravili veliko presenečenje že z uvrstitvijo v finale.

Zvečer sledi podelitev in petje Zdravljice v čast prvi ekipi U23 in organizatorjem, ki so vzorno izvedli prvi dan tekmovanja. Na tekmovanju smo imeli tudi bučno podporo domačih navijačev, ki so že prvi dan imeli nekaj razlogov za veselje.

DSC_0311

ZMAGA ZA INFARKT, sreda 18. 5. 2016

Danes so na vrsto prišli še člani v šprintu in dvobojevanju. Naša je ekipa je nastopila kot druga. Z izjemno vožnjo so postavili dober čas kljub manjši napaki v zadnji tretjini proge. Kmalu za njimi so štartali BIH-1 in so zaostali 3 sek.

Zaostali je tudi CZE-1 za njimi je zaostala tudi CZE-2. Zelo so se približali tudi GB-2, le na 35 stotink, GB-2 so zaostali 1,5 sekunde. Na tribuni smo bili čedalje bolj živčni. Na koncu štartne liste pa so bili še RUS-1, ki so bili zelo dobro na progi vendar je to zadostovalo le za 3.mesto. Ko se je izpisal njihov čas se je začelo nepopisno veselje. To je prvi članski naslov in celo v šprintu, kjer smo imeli v preteklosti kar nekaj težav.

Čez eno uro je sledilo dvobojevanje. V osmini finala so fantje z lahkoto premagali Nemčijo in v četrtfinalu naleteli na CZE-1. Čeprav so naši štartali bolje pa so Čehi unovčili svoje izkušnje in nas prehiteli. Tako so zasedli končno 5.mesto, ki pa nas ni razočaralo.

Ponovno smo dokazali, da smo fizično in psihično zelo dobro pripravljeni. Breme favorizirane ekipe nas ni vrglo iz tira. Po dveh disciplinah smo na 3.mestu in že nestrpno pričakujemo jutrišnji slalom, ki bo zelo zahteven in dolg, kar pa je tudi voda na naš mlin.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *