Slovenski čolni tudi v slalomu do medalj v vseh kategorijah!

DSC_0907

V četrtek so bile na vrsti slalomske preizkušnje za vse kategorije. Slovenski čolni so bili tudi tokrat med najhitrejšimi, dosedanjim šestim medaljam so v svoje zbirke dodali še štiri nove.

Po prvi vožnji slaloma se je zgolj ekipa veteranov uvrstila med najboljše tri ekipe, zasedli so drugo mesto. Slalom poteka v dveh vožnja od katerih šteje boljša, kar je pomenilo, da ni še nič dokončnega in se lahko v drugem teku še vse spremeni, na boljše ali slabše.

Drugo vožnjo je odprla kategorija U19, naši fantje so po prvi vožnji zasedali četrto mesto. Slovenski čoln v omenjeni kategoriji so zastopali Andraž Pirc, Žiga Šenica, Bor Zupančič in Bor Petkovič, ki so se v drugo vožnjo podali osredotočeni in motivirani, da se zavihtijo na oder za zmagovalce. Fantom je uspelo odpeljati fantastično vožnjo s katero so deklasirali vso konkurenco in suvereno, s kar dobrimi 28 sekundami prednosti, osvojili naslov EVROPSKIH PRVAKOV!

DSC_0903

Sledil je nastop veteranov, kjer so se naši raftarji ponovno izkazali, odpeljali še boljšo vožnjo od prve in v cilj prišli z najboljšim časom. Takoj za njimi so nastopili Čehi, ki so prav tako izboljšali svoj čas in prehiteli slovenski čoln za dobrih 7 sekund. Veterani so tako osvojili laskavi naslov evropskih podprvakov.

Razveseljiv je bil tudi pogled na končne rezultate v kategoriji do 23. leta. Prvi slovenski čoln je v drugo odpeljal veliko bolje in se zavihtel tik pod vrh. Za pičli dve sekundi so zaostali za češkim čolnom. Fantje v postavi Jan Avsenik, Jan Petkovič, Denis Dragovič in Miha Mazovec so tako naslovu evropskih prvakov v sprintu in dvobojevanju, dodali še naslov podprvakov v slalomu. Drugi slovenski čoln je drugo vožnjo prav tako odpeljal bolje, vendar še vseeno zgrešil troje vrat, kar je zadostovalo za končno 8 mesto.

Za konec smo čakali še nastop najštevilčnejše kategorije članov. Prva članska posadka je sicer prvi tek odpeljala le z enim dotikom, ki prinese pet kazenskih sekund in končala na četrtem mestu. V drugo pa so prav tako z enim dotikom svoj čas popravili za šest sekund in prehiteli Britance ter za drugo uvrščenimi Rusi zaostali le 33 stotink sekunde. Druga slovenska posadka je osvojila 16. mesto.

Po podelitvi smo na kratko govorili z našimi najmlajšimi junaki.

Kako komentiraš vožnjo slaloma? Kakšen je občutek po osvojenem naslovu evropskih prvakov v tehnično najtežji disciplini?

ŽIGA ŠENICA:

“Občutek je izjemen. Res nekaj najlepšega, da smo to dosegli z ekipo U 19, s katero na treningih nismo ravno kazali najboljših rezultatov. Prva vožnja je bila zelo v redu, vendar smo naredili dve ključni napaki, zgrešili dvoja vrata in naredil en dotik. Po prvi vožnji smo se zbrali, dogovorili smo se kaj bomo naredili v drugi vožnji in odpeljali brez kakšnega koli dotika ali zgrešenih vrat.”

DSC_0876

ANDRAŽ PIRC:

“Nismo pričakovali, da bomo tako perfektno odpeljali progo, ampak se nam je res popolnoma vse “poklopilo” in izšlo tako kot se mora. Po odpeljani vožnji smo nestrpno čakali rezultate, to so bili zelo težki, napeti trenutki. Na koncu, ko smo izvedeli rezultate se je pa začelo nepopisno veselje. Po prvem tekmovalnem dnevu smo bili kar precej razočarani, po tekmi smo se z ekipo in trenerjem pogovorili, se postavili na noge in danes odvozili popolno vožnjo. Slišati himno pred domačimi navijači je eden najlepših občutkov v življenju. Ves trud, ki smo ga vložili v to, je bil s tem poplačan!”

DSC_0875

BOR ZUPANČIČ:

“Občutek je odličen! Kar se pa vožnje slaloma tiče smo bili po prvi vožnji zelo razočarani, ker smo naredili dve večji napaki, tako da smo se za drugo vožnjo poskušali čim bolj osredotočiti, da popravimo vse napake, kar nam je tudi uspelo.”

Pred vami je še zadnja disciplina, kraljevski spust. Kakšna so pričakovanja?

ŽIGA ŠENICA:

“Dali bomo vse od sebe, trenutno smo v skupnem seštevku drugi, zaostajamo za 12 točk, se pravi, da moramo na spustu dati vse od sebe. Ciljamo visoko, da bomo tudi v skupnem seštevku prvi.”

ANDRAŽ PIRC:

“Ciljamo visoko. Trenutno smo drugi v skupnem seštevku, vsekakor ciljamo na prvo mesto!”

BOR ZUPANČIČ:

“Potrudili se bomo po svojih najboljših močeh. Ciljamo na novo medaljo!”

DSC_0930

Jutri je na vrsti še zadnja disciplina letošnjega evropskega prvenstva, kraljevski spust, ki zmagovalcu prinese poleg naslova evropskih prvakov tudi 400 točk za razvrstitev v skupnem seštevku. Pred zadnjo disciplino pa je stanje v skupnem seštevku sledeče:

  • U19: zasedajo 2. mesto, za prvim mestom zaostajajo za 12 točk;
  • U23 (1): zasedajo 1. mesto, pred drugo uvrščeno ekipo imajo 60 točk prednosti;
  • U23 (2): zasedajo 7. mesto, za prvim mestom zaostajajo za 170 točk;
  • ČLANI (1): zasedajo 3. mesto, za prvim mestom zaostajajo za 52 točk;
  • ČLANI (2): zasedajo 16. mesto, za prvim mestom zaostajajo za 299 točk;
  • VETERANI: zasedajo 2. mesto, za prvim mestom zaostajajo za 48 točk.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *