BORUT RETELJ: Trenerjev blog

Po končanem domačem evropskem prvenstvu, ki se je za slovenske fante zaključil sanjsko je svoje misli, kot smo že navajeni, strnil trener Rafting kluba Gimpex Straža, ki so Slovenijo zastopali v treh kategorijah s štirimi ekipami.

SANJSKI DAN – KI SMO SE GA PRED MNOGIMI LETI ZAŽELELI, DA SE ZGODI

V soboto so bili na sporedu še spusti za vse kategorije. Prva je v boj šla članska ekipa v postavi Marko Mihelič, Peter Vugrinec, Jan Petković in Jan Avsenik. Vmesne čaše smo merili na treh mestih. Že po 5′ so naši imeli majhno prednost in tako nadaljevali naprej. Na polovici proge je že bila prednost več kot 20”. Do konca je ta prednost znašala 33” do RUS-1 in še dodatnih 13” do BIH-1. Zaradi slabšega nastopa CZE-1 smo osvojili tudi naslov v skupni razvrstitvi.

Naslednja je štartala ekipa U19 v postavi Matija Krštinc, Bor Zupančič, Andraž Pirc in Žiga Šenica. Čeprav so se hrabro borili so na koncu osvojili 4.mesto v spustu. Tudi v skupnem seštevku so osvojili 4.mesto (le za 2 točki za 3.mestom).

V zadnji skupini so štartali še dve ekipi U23 (1) v postavi Denis Dragovič, Jan Avsenik, Miha Mazovec in Jan Petković ter U23 (2) v postavi Žiga Šenica, Jan Košmerl, Jan Zupančič in Marijan Krštinc. Druga ekipa je osvojila 4. mesto. Prva pa postavila izjemen čas in zmagala. Njihov čas bi zadostoval pri članih celo za 3.mesto. V skupnem seštevku pa so zmagali.

Zvečer na podelitvi smo se šele dojeli kaj smo dosegli. V moški konkurenci smo Slovenci Evropi pustili le drobtinice. V U23 smo konkurenci prepustili zmago samo v slalomu, v članski konkurenci pa v slalomu in dvobojevanju. Skupaj kar 7 naslovov evropskih prvakov v teh dveh kategorijah, katerem smo dodali še enega v U19 v slalomu in dvojno zmago v U23 v šprintu.

Še leta 2012 v Lipnem, ko smo poslušali Češko himno, smo sanjali o tem, da se bo kdaj vrtela tudi naša Zdravljica. Sedaj se je to uresničilo. Postali smo najmočnejša raftarska velesila v Evropi in to Straža s 3000 prebivalci.

REZIME DOMAČEGA PRVENSTVA

Evropsko prvenstvo je za nami. Ni potrebno delati posebnih analiz, da bi ugotovili kako uspešno smo nastopali. Čeprav smo vedeli, da smo dobro pripravljeni pa medalje in zmage niso samo po sebi umevne.

Pot je trajala vsaj 6 let in več. Oktobra 2010 sem prevzel treniranje ekipe v Straži. Spremenili smo atletsko pripravo tekmovalcev. Ugotavljali smo kaj nam primanjkuje in začeli to tudi popravljati. Skoraj tri leta smo potrebovali, da smo popravili eksplozivnost. Začeli smo vzgajati mlajše tekmovalce in jih leta 2013 poslali na SP v Novi Zelandiji. Naslednje leto smo začeli nastopati tudi v kategorijah U19 in U23, kjer smo začeli posegati po najvišjih mestih. V letu 2015 se nam je pridružilo še več mladi tekmovalcev.

Tako smo za domače prvenstvo sestavili 4 čolne. Od čolna U23(1) in članov smo pričakovali dobre rezultate. Medtem ko smo od drugega čolna U23(2) in U19 pričakovali, da bodo fantje nabrali čim več izkušenj.

Umik na posebno lokacijo v Stavči vasi, psihološke priprave in ekipni duh je pripomogel, da smo dosegali vrhunske rezultate. Favorizirana čolna sta pobrala 7 zlatih medalj od 10 možnih ter še eno srebrno in eno bronasto ter osvojili eno peto mesto. Konkurenca je bila potolčena.

Ostala dva čolna pa sta osvojila eno zlato (U19) in eno srebrno (U23-2) in dopolnila imeniten zgodovinski uspeh. Če smo še pred leti sanjali in upali, da se bomo enkrat povzpeli čisto na vrh smo zdaj tu.

Domača pamet, domača moč, domače znanje ter domača pridnost so nas pripeljali do vrha. Če smo lani na EP v Bosni postali evropska raftarska velesila smo letos v moški konkurenci postali najmočnejša. Cenili pa jih bomo takrat, ko ne bomo mogli osvajati medalj.

Poleg tekmovalnih presežkov pa so Stražani pokazali kako se tekmovanje organizira. Vloženo veliko truda in pozornosti tekmovalcem iz vseh držav. Vse je bilo tako kot mora biti.

Zahvala tudi zvestim navijačem, ki so nas bodrili na progi in pozdravljali vse tekmovalce. Vse to ostane v lepem spominu.

You may also like...

1 Response

  1. Marjeta says:

    iskrene čestitke….mi pa je zelo žal, da Slovenija tako malo, da za ta šport…niti z eno besedo ni bilo omenjeno na naši nacionalki in pa tudi na POP in A kanalu ne, da v Sloveniji sploh poteka tako pomembno športno tekmovanje…..poročajo nam o vseh nogometnih, košarkaških, hokejskih in ne vem še kakšnih tujih klubih in tekmah v tujini, kar pa se dogaja nam pred nosom pa ne….žalostno..
    še naprej vam vsem želim uspehov in sreče pri vašem delu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *