ZAKLJUČEK: Sanjsko Evropsko prvenstvo 2016 za slovenske ekipe!

Minuli vikend se je zaključilo Evropsko prvenstvo 2016. V soboto je bila na sporedu zadnja, kraljevska disciplina – spust na reki Krki od Zagradca do Šmihela.

DSC_0447

V prvi skupini so se za medalje in naslov evropskih prvakov spopadli člani. Na evropskih in svetovnih prvenstvih pa tudi sicer največ veljajo zmage v omenjeni konkurenci, kjer so bili veslači straškega Gimpexa, ki so na prvenstvu v vseh kategorijah z izjemo veteranske zastopali Slovenijo, pred zadnjo preizkušnjo tretji za Češko 1 in Rusijo 1. Fantje so vedeli, da so v spustu, ki prinese največ točk za skupni vrstni red, močni in da lahko zmagajo, kar jim je tudi uspelo! Tako so osvojili naslov evropskih prvakov v spustu, na roke pa jim je šel tudi slab nastop Čehov, ki so preizkušnjo končali šele na šestem mestu. Zmaga Slovenije v spustu in slabši rezultat Čehov je pomenil, da so člani prvič v zgodovini Rafting kluba Gimpex Straža tudi v skupnem seštevku stopili na najvišjo stopničko in osvojili laskavi naslov evropskih prvakov v najmočnejši konkurenci! V članski posadki Slovenije 1 so veslali Jan Petkovič, Jan Avsenik, Peter Vugrinec in Marko Mihelič, rezervni član pa je bil Miha Mazovec. Drugi slovenski čoln je zasedel 18 mesto v spustu.

DSC_0415

Druga skupina tekmovalcev je startala ob 12, med njimi je bil slovenski mladinski čoln v kategoriji U19. Fantje so imeli pred spustom odlično izhodišče, saj so v skupnem seštevku zasedali drugo mesto. V spustu nekoliko pošle moči, poznala se je neizkušenost. Fantje so kljub mladosti, v povprečju so namreč stari zgolj 16 let, na osvojili odlično četrto mesto. V skupnem seštevku se jim je bronasta medalja izmuznila za pičli dve točki, ki je na koncu pripadla italijanski reprezentanci. V kategoriji U19 so nastopali Bor Zupančič, Žiga Šenica, Andraž Pirc in Bor Zupančič, ki ga je v spustu zamenjal Matija Krštinc.

DSC_0907

V zadnji, tretji skupini sta za Slovenijo startala dva čolna v kategoriji U23 in en čoln v kategoriji veteranov. Straški veslači med mlajšimi člani so le potrdili, kar so si priveslali v sprintu, dvobojevanju in slalomu ter z zmago v spustu zgolj še povečali prednost, ki so jo pred zasledovalci Čehi, Srbi in Rusi imeli pred zadnjo preizkušnjo prvenstva. Za prvi čoln U23 so nastopili Jan Petkovič, Jan Avsenik, Denis Dragovič in Miha Mazovec, ki so tako tudi v skupnem seštevku osvojili naslov evropskih prvakov! Drugi čoln U23 je po treh disciplinah zasedal 7 mesto, v spustu so se fantje izkazali ter osvojili četrto mesto, prav tako so bili četrti v skupnem seštevku prvenstva. Za Slovenijo 2 so nastopali Žiga Šenica, Jan Zupančič, Jan Košmerl in Adndraž Pirc, ki ga je v spustu zamenjal Marijan Krštinc.DSC_0576

Za konec so v kategoriji veteranov za Slovenijo nastopili člani Rafting kluba Bobri, ki so se po 17 letih vrnili v tekmovalne vode. Po zmagi v sprintu in drugih mestih v dvobojevanju ter slalomu so v spustu znova osvojili zlato! V skupnem seštevku so bili točkovno povsem poravnani s Čehi, vendar se nato gleda kdo je bil boljši v slalomu, tako da je prvo mesto pripadlo Čehom, slovenci pa so osvojili izvrstno drugo mesto in s tem naslov evropskih podprvakov.

DSC_0336

Ob koncu izjemno uspešnega prvenstva, ki se je povrhu vsega odvijal še na domačih tleh, smo govorili tudi z domačimi fanti iz Rafting kluba Gimpex Straža.

Domače evropsko prvenstvo je zaključeno. Kakšni so tvoji občutki?

MARKO MIHELIČ, osvojene 3 zlate in bronasta medalja:

“Z eno besedo: KONČNO!”

DSC_0376

PETER VUGRINEC, osvojene 3 zlate in bronasta medalja:

“Občutki so zelo dobri. Po dolgem času smo dokazali, da smo res dobra ekipa in da zmoremo zmagati prvenstvo. Res je, da je bila malenkostna prednost domačega terena, vendar vseeno, ekipa je skozi celotno prvenstvo delovala zelo dobro, kar se je na koncu pokazalo tudi v skupnem rezultatu.”

JAN AVSENIK, osvojenih 7 zlatih, srebrna in bronasta medalja:

“Ena super izkušnja, dali smo vse od sebe. Že v preteklih letih sem veslal dvojni program, letošnje leto ni bilo izjema, tako da sem vedel kaj me čaka. Cela ekipa je dala vse od sebe, osvojili smo 9 medalj od 10-tih.”

DSC_0716

DENIS DRAGOVIČ, osvojene 4 zlate in srebrna medalja:

“Občutki so neverjetni. Takih izjemnih rezultatov nismo pričakovali, ostal sem brez besed.”

DSC_0461

ANDRAŽ PIRC, osvojena zlata in srebrna medalja:

“Občutki so odlični, čeprav bi lahko osvojili še več. V kategoriji U19 se nam ni izšlo po naših željah, Italijani so nas v skupnem seštevku premagali za dve točki in nam speljali bronasto medaljo.”

ŽIGA ŠENICA, osvojena zlata in srebrna medalja:

“Prvenstvo smo začeli nekoliko slabše, potem smo nadaljevali bolje. V slalomu smo v tehničnem delu dalu vse od sebe in odpeljali odlično vožnjo. Po treh tekmah smo bili v skupnem seštevku na visokem drugem mestu. Potem se je na spustu izkazalo, da so Ruska, Turška in Italijanska ekipa precej močnejše. Smo ena najmlajših ekip, povprečna starost je 16 let. Na koncu nam je zmanjkalo moči, vendar tudi poraze je potrebno sprejeti, to je sestavni del športa.”

BOR ZUPAČIČ, osvojena zlata medalja :

“Občutki so dobri. Vemo sicer, da bi lahko bilo še boljše, ampak glede na našo starost in izkušnje mislim, da smo izpolnili naše želje.”DSC_0325

JAN KOŠMERL, osvojena srebrna medalja:

“Občutki so odlični, sploh ker te medalje nismo pričakovali. Z ekipo smo se trudili, uspešni rezultati so plod našega dobrega dela in dela spremljevalne ekipe, ki nam je dala dobre napotke.”DSC_0963

ALJAŽ KULOVEC, veslaški trener:

“Počutim se zelo dobro, zelo sem vesel, da so fantje dosegli to kar so si želeli, nekateri že zelo veliko let…”

Kako si se počutil pred vsemi temi domačimi navijači?

DENIS DRAGOVIČ:

“Navijačev je bilo zelo veliko, čestitke tudi njim, da so navijali ob progi ter nas podperali ves čas in se tudi v velikem številu zbrali na podelitvi.”

JAN AVSENIK:

“Vzdušje je bilo super. Lepo je bilo slišati, da je po celem šotoru odmevala Zdravljica, tega v tujini ni. Veseli smo, da nas navijači podpirajo v takem številu.”

ANDRAŽ PIRC:

“Je drugače, večji pritisk domače publike, ki je hkrati tudi dodatna vzpodbuda, da bolje veslaš.”

DSC_0875

PETER VUGRINEC:

“Zelo dobro, občutek je izjemen.”

JAN KOŠMERL:

“Domače prvenstvo je res neka nova izkušnja. Vsaka medalja, ki smo jo osvojili je bila posebno doživetje za celotno ekipo.”

BOR ZUPANČIČ:

“Občutek je bil super, da te podpira takšno veliko število ljudi. Poskušal sem čim bolj uživati v vsem tem.”

MARIJAN KRŠTINC:

“Bilo je super vzdušje, ki ti da veliko energije in moči za veslanje.”

MATIJA KRŠTINC:

“Bilo je zelo v redu, navijači so nas spodbujali skozi celotno progo, kar ti da še dodatno energijo.”

ALJAŽ KULOVEC, veslaški trener:

“Lepo je končno slišti slovensko himno na podelitvi.”

Kakšno je bilo vzdušje skozi celoten teden na skrivni lokaciji?

ALJAŽ KULOVEC:

“Bilo je na momente zelo noro, umirjeno, tako kot smo načrtovali… Bilo je vsega…” :)

Katera ti je bila najtežja tekma?

DENIS DRAGOVIČ:

“Najtežja tekma je bil spust. Fizično in psihično najbolj zahteven, po polovici proge sem videl že belo sliko pred sabo, res je bila zahtevna proga. Imeli smo zelo dobro linijo.”

ANDRAŽ PIRC:

“To je seveda spust. Reka Krka je še posebej težka, ker ni hitrih brzic, ves čas je bolj mirna voda, tako da je treba ves čas veslati.”

ŽIGA ŠENICA.

“Zame osebno je bil to spust, ker sem veslal dvojni program z ekipo U19 in U23, ampak sem pri obeh ekipah dal vse od sebe, do zadnjega atoma moči.”

DSC_0876

JAN AVSENIK:

“Najtežja disciplina je vedno spust. Je najbolj zahtevna kar se tiče kondicijskega oz. vzdržljivostnega dela, ampak smo imeli prednost domačega terena, poznali smo reko, tako da ga ni bilo problem odpeljati dvakrat.”

BOR ZUPANČIČ:

“Vsekakor je bil to spust.”

PETER VUGRINEC:

“Najtežja disciplina je bila spust, že zato, ker je sama po sebi najdaljša.”

JAN KOŠMERL:

“Spust. Fizično najtežja disciplina, bila je dolga proga.”

Nastopil si v spustu. Kakšni so bili tvoji občutki?

MARIJAN KRŠTINC:

“Bilo je v redu, dali smo vse od sebe, malo nam je zmanjkalo za tretje mesto.”

MATIJA KRŠTINC:

“Bilo je naporno, roke so me zelo bolele, mogli smo peljati dobro linijo, da nismo nasedli.”

Kako si ti doživljal vse te uspehe svojih sotekmovalcev?

MARIJAN KRŠTINC:

“Resnično sem vesel za njih, veliko smo trenirali skupaj. Dali so vse od sebe in osvajali odlične rezultate.”

Končno ste osvojili prvo mesto v skupnem seštevku v članski kategoriji in to pred domačimi navijači. Kakšen je tvoj komentar?

PETER VUGRINEC:

“Ena stran so pričakovanja, druga pa potem končni rezultat. Tudi sami smo pričakovali dober rezultat, vendar ni vse odvisno samo od nas, je tudi od drugih ekip, kako so pripravljene. Na tem prvenstvu se je izkazalo, da so ekipe v redu pripravljene, ni pa bilo ene ekipe, ki bi prevladovala v vseh disciplinah. Mi smo bili najboljši v sprintu in spustu, kar nam je tudi prineslo končno zmago.”

DSC_0718

Kakšni so bili občutki, ko si stopil na najvišjo stopničko v članski skupni kategoriji?

MARKO MIHELIČ:

“V bistvu mi je odleglo… Toliko let sem se trudil, preveslal že cel svet, vse reke in potem doma kjer je najlepše, pred domačimi navijači končno skupna zmaga, res nekaj najlepšega. To prvenstvo si bom zapomnil za vedno in najbolj od vseh tekem.”

V nedeljo so se udeleženci prvenstva sprostili v ekshibicijskih bojih na reki Krki v Straži. Ob koncu velja omeniti še odlično organizacijo prvenstva z vseh vidikov! Čestitke Občini Straža, Rafting zvezi Slovenije in Rafting klubu Gimpex Straža za tako izjemno organizacijo!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *