Discipline

Sprint

Tekmovanje v sprintu bo potekalo na umetni progi v Tacnu. Kot ime pove, gre za preizkus moči in hitrosti. Dolžina tekmovanja je okoli dveh minut in predstavlja pravi preizkus močnega veslanje, dobre tehnike in vzdržljivosti. Vsaka ekipa tekmuje posamično, uvrstitve dosežene v tekmovanju sprinta se prenašajo v naslednjo disciplino (H2H – dvobojevanje). Zmagovalec prejme 100 točk v skupnem seštevku.

H2H – dvobojevanje

Gre nedvomno za vizualno najbolj razburljivo disciplino. Dve moštvi (pari so določeni na osnovi uvrstitev iz sprinta) se z ramo ob rami borijo za zmago. Ker gre le za eno vožnjo ima ekipa, ki je dosegla boljši čas v sprintu oziroma preteklem krogu, pravico izbire startne pozicije. Od tu naprej pa štejeta samo moč in spretnost. Zmagovalec gre v naslednji krog, poraženec zaključi tekmovanje. Proga je enaka kot za sprint in končni zmagovalec potrebuje šest vrhunskih voženj za naslov evropskega prvaka. Zmagovalec prejme 200 točk v skupnem seštevku.

Slalom

Gre za tehnično najtežjo disciplino. Tekmovanje zahteva veliko usklajenost celotne posadke, saj se vsaka napaka kaznuje, bodisi s težavami na progi bodisi s kazenskimi sekundami v primeru nepravilnega prehoda skozi vratica. Kazen za dotik vratic je 5 sekund, v primeru, da le eden od tekmovalcev ne uspe zvoziti skozi vratica pa je kazen 50 sekund. Slalom poteka v dveh vožnjah os katerih šteje boljša, kar še povečuje zanimivost tekmovanja. Slalomska proga ima 12-14 vratic, od tega 4-6 protitočnih. Zmagovalec prejme 300 točk v skupnem seštevku.

Spust

Gre za kraljevsko disciplino, ki je ponavadi tudi odločilna za končno uvrstitev. Če traja tekma v sprintu okoli 2 minuti in tekma v slalomu okoli 3 minute, traja tekma v spustu okoli 45 minut in zahteva od tekmovalcev poleg tehničnega znanja tudi odlično pripravljenost. Iz varnostnih razlogov bodo starti v spustu posamični in vsaka ekipa bo morala dati vse od sebe za čim boljši rezultat. Vsa tekmovanja bodo potekala v skladu s pravili Mednarodne rafting zveze (International rafting federation). Zmagovalec prejme 400 točk v skupnem seštevku.